Personal Data Protection

ENGLISH

MyCare Malaysia -  Personal Data Protection Notice (Customers)

The Personal Data Protection Act 2010 ("Act"), which regulates the processing of personal data in commercial transactions, applies to MyCare Malaysia ("Company", "our", "us" or "we"). For the purpose of this personal data protection notice (“Notice”), the terms "Personal Data" and "Processing" shall have the same meaning as prescribed in the Act.

By engaging the Company to provide services or by interacting with the Company, or by using the Company’s website https://mycare.com.my/  (“Website”), you consent to the processing of your Personal Data by the Company and all persons involved in the provision of services by the Company.

We are committed to the protection of your Personal Data and your privacy. This Notice explains how we collect, process and handle your Personal Data in accordance with the Act. Please note that we may amend this Notice at any time without prior notice and will notify you of any such amendment via our website and by email.


1. Personal Data

    1.1 Types of Personal Data

The Personal Data processed by us may include (but not limited to) your:

            a. name;

            b. address;

            c. contact details; and

            d. other information that we have requested for in our forms.

    1.2 Source of Personal Data

We collect your Personal Data directly from you, for example, from the processing request form online or indirectly from third parties.

    1.3 Obligatory Personal Data   

All information requested for in the relevant forms is obligatory to be provided by you to us unless stated otherwise. Should you fail to provide the obligatory information, we would be unable to provide you with the service and/or products requested.


2. Purposes of collecting and further processing (including disclosing) your Personal Data

Your Personal Data is collected and further processed by us as required or permitted by law and for the following purposes, including but not limited to the following:

  • the delivery of services or products to you;
  • sending you information via email,  or other telecommunication means in relation to the services or products that we are offering;
  • meeting any legal or regulatory requirements in relation to our provision of services or products and for purposes of disclosure under the requirements of any applicable law, regulation, direction, court order, by-law, guideline, circular or code applicable to us;
  • our internal record keeping;
  • communication and enquiries;
  • improving  the Company’s services;
  • better understand your needs as the Company’s customer;
  • security and fraud prevention;
  • statistical analysis of data;
  • profiling your preferences;
  • financing and marketing services;
  • the Company’s good corporate governance;
  • the Company’s corporate exercises;
  • inclusion in media engagements and/or any relevant or related events;
  • printed and on-line publications; and
  • informing regulatory and governmental authorities in order to comply with statutory and government requirements.


3. Disclosure of Personal Data

We will ensure that your Personal Data provided to us will be kept private and confidential. We will ensure that:

  • access to your Personal Data is restricted to employees who are contractually required to process your Personal Data in accordance with their respective job requirements; and
  • only necessary information is released to relevant employees.

Your Personal Data may also be disclosed to relevant third parties (in or outside of Malaysia) as required under law or pursuant to relevant contractual relationship (for example, where we appoint third party service providers).

Examples of relevant third parties who will receive your Personal Data include:

  • our affiliates or related companies;
  • any person to whom we are compelled or required to disclose your Personal Data under law or in response to a competent or government agency;
  • government agencies, statutory authorities and industry regulators;
  • our auditors, consultants, accountants, lawyers or other financial or professional advisers;
  • any third parties appointed by us to provide services to us or on our behalf, such as service providers, printing company, telecommunications company, event organisers and other advisers.

In the event of a potential, proposed or actual sale of any business or interest in the Company, or disposal, acquisition, merger or re-organisation (“Transaction”) of the Company, your Personal Data may be required to be disclosed or transferred to a third party as a result of the Transaction. Your hereby acknowledge that such disclosure and transfer may occur and permit the Company to release your Personal Data to such third party and its advisers/representatives.


4. Websites

    4.1 Links to other sites

Content on our website may include links to third party websites. We are not responsible for the content on such linked third party websites and users should observe the separate privacy policies applicable to the respective third parties websites.

    4.2 Cookies    

We may use cookies or similar tools across our websites to improve their performance and enhance your user experience. Cookies are small text files which a website may place on your computer or mobile device when you first visit a site or a page. The cookie will help the website, or another website, to recognise your device the next time you visit. Cookies can function    to remember your username and preference or to analyse how our website is performing.

Certain cookies contain personal data, for example, if you click “remember me” when logging in, a cookie will store your username. Most cookies won’t collect information that identifies you, and will instead collect more general information such as how users arrive at and use our websites, or a user’s general location. Where personal data is collected, such personal data will only be used for its intended purposes only, i.e. to respond to your message or deliver the requested services.    


 5. Right to access and correct Personal Data 

You have the right to access and correct your Personal Data held by us (subject always to certain exemptions). We will make every endeavor to ensure your Personal Data is accurate and up to date, therefore we ask that if there are changes to your Personal Data you should notify us directly, as soon as possible.

If you would like to access or correct your Personal Data, please make your request in writing to the contact details in Item 6 below.


 6. Limiting the Processing of the Personal Data, further enquiries and complaints

If:

    (i)   you would like to obtain further information on how to limit the Processing of your Personal Data;

    (ii)  you have any further queries; or 

    (iii) you would like to make a complaint in respect of your Personal Data,

please contact MyCare Contact Centre at 03-92130522 or email us at enquiry@mycare.com.my.


7. 
Conflict

In the event of any conflict between this English language Notice and its corresponding Bahasa Malaysia Notice, the terms in this English language Notice shall prevail.


BAHASA MALAYSIA

MyCare Malaysia -  Notis Perlindungan Data Peribadi (Pelanggan)

Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("Akta"), , yang mengawal selia pemprosesan data peribadi di dalam transaksi komersial, adalah terpakai kepada MyCare Malaysia (Syarikat” atau “Kami). Bagi tujuan notis perlindungan data peribadi ini (Notis), terma “Data Peribadi” and “Pemprosesan” adalah membawa maksud yang sama sepertimana yang diperuntukkan di dalam Akta.

Dengan melantik Syarikat untuk menyediakan perkhidmatan, berinteraksi, atau dengan menggunakan laman web Syarikat https://mycare.com.my/  (“Laman Web”), anda telah bersetuju dengan pemprosesan Data Peribadi anda oleh Syarikat dan semua orang yang terlibat dalam penyediaan perkhidmatan oleh Syarikat.

Kami komited untuk melindungi Data Peribadi dan privasi anda. Notis ini menjelaskan cara kami mengumpul, memproses dan mengendalikan Data Peribadi anda mengikut Akta. Sila ambil perhatian bahawa kami mungkin akan meminda Notis ini pada bila-bila masa tanpa notis terlebih dahulu dan sekiranya terdapat sebarang pindaan, kami akan memaklumkan kepada anda tentang pindaan tersebut melalui laman web kami dan e-mel.


1. Data Peribadi

    1.1 Jenis Data Peribadi

Data Peribadi yang diproses oleh kami termasuk (tetapi tidak terhad kepada):

            a. nama anda;

            b. alamat anda;

            c. butiran perhubungan anda; dan

            d. lain-lain maklumat anda seperti yang diminta dalam borang-borang kami.

    1.2 Sumber Data Peribadi

Kami mengumpul Data Peribadi  secara langsung daripada anda, sebagai contoh, melalui borang permintaan pemprosesan dalam talian atau secara tidak langsung dari pihak ketiga.

    1.3 Data Peribadi Wajib

Semua maklumat yang diminta dalam borang-borang yang berkaitan adalah wajib untuk anda bekalkan kepada kami kecuali dinyatakan sebaliknya. Sekiranya anda gagal untuk membekalkan maklumat wajib, kami tidak akan dapat memberikan anda perkhidmatan dan faedah berkaitan dengan servis dan/atau produk yang diminta.


2. Tujuan-tujuan pengumpulan dan pemprosesan lanjut (termasuk pendedahan) Data Peribadi anda

Data Peribadi anda dikumpul dan selanjutnya diproses oleh kami seperti yang dikehendaki atau dibenarkan oleh undang-undang dan bagi tujuan-tujuan berikut, termasuk tetapi  tidak terhad kepada berikut: 

  • penghantaran perkhidmatan atau produk kepada anda;
  • menghantar maklumat kepada anda melalui e-mel, atau cara telekomunikasi lain berhubung dengan perkhidmatan atau produk yang kami tawarkan;
  • memenuhi apa-apa keperluan undang-undang atau pengawalseliaan berhubung dengan penyediaan perkhidmatan atau produk kami dan untuk tujuan pengisytiharan di bawah kehendak mana-mana undang-undang, peraturan, arahan, perintah mahkamah, undang-undang kecil, garis panduan, pekeliling atau kod yang terpakai kepada kami ;
  • penyimpanan rekod dalaman kami;
  • komunikasi dan pertanyaan;
  • meningkatkan prestasi perkhidmatan Syarikat;
  • lebih memahami keperluan anda sebagai pelanggan Syarikat;
  • keselamatan dan pencegahan penipuan;
  • analisis statistik data;
  • pemprofilan pilihan anda;
  • perkhidmatan pembiayaan dan pemasaran;
  • tadbir urus korporat yang baik oleh Syarikat;
  • latihan korporat Syarikat;
  • kemasukan dalam penglibatan media dan/atau sebarang peristiwa yang berkaitan;
  • penerbitan cetak dan dalam talian; dan
  • untuk makluman kepada pihak berkuasa kawal selia dan pihak berkuasa kerajaan bagi mematuhi kehendak undang-undang dan kerajaan.


3. Penzahiran Data Peribadi

Kami akan memastikan bahawa Data Peribadi anda yang diberikan kepada kami akan disimpan secara peribadi dan sulit. Kami akan memastikan bahawa:

  • akses kepada Data Peribadi anda adalah terhad kepada pekerja-pekerja yang secara kontraknya dikehendaki untuk memproses Data Peribadi anda mengikut keperluan-keperluan tugas mereka masing-masing; dan
  • hanya maklumat yang diperlukan akan didedahkan kepada pekerja-pekerja berkenaan.

Data Peribadi anda mungkin dizahirkan kepada pihak ketiga yang berkaitan (sama ada di dalam atau di luar Malaysia) seperti yang diperlukan di bawah undang-undang atau menurut hubungan kontrak yang berkenaan (sebagai contoh, bilamana kami melantik pihak ketiga sebagai pembekal perkhidmatan). 

Contoh-contoh pihak-pihak ketiga berkaitan yang akan menerima Data Peribadi anda adalah termasuk:

  • sekutu kami atau syarikat berkaitan;
  • mana-mana orang yang kami dikehendaki atau diperlukan untuk menzahirkan kepadanya Data Peribadi anda di bawah undang-undang atau sebagai respons kepada agensi yang kompeten atau kerajaan;
  • agensi kerajaan, pihak berkuasa berkanun dan pengawal selia industri;
  • juruaudit, perunding, akauntan, peguam atau penasihat kewangan atau profesional kami;
  • mana-mana pihak ketiga yang dilantik oleh kami untuk menyediakan perkhidmatan kepada kami atau bagi pihak kami, seperti penyedia perkhidmatan, syarikat percetakan, syarikat telekomunikasi, penganjur acara dan penasihat lain.

Sekiranya berlaku potensi, cadangan atau jualan sebenar sebarang perniagaan atau kepentingan dalam Syarikat, atau pelupusan, perolehan, penggabungan atau penyusunan semula Syarikat (“Transaksi”), Data Peribadi anda mungkin perlu dizahirkan atau dipindahkan kepada suatu pihak ketiga akibat daripada Transaksi tersebut. Anda dengan ini mengaku bahawa penzahiran dan pemindahan tersebut boleh berlaku dan membenarkan Syarikat untuk menzahirkan Data Peribadi anda kepada pihak-pihak ketiga tersebut dan penasihat-penasihat/wakil-wakilnya.


4. Laman Web

    4.1 Pautan ke laman-laman web yang lain

Kandungan dalam laman web kami mungkin termasuk pautan kepada laman web pihak ketiga. Kami tidak bertanggungjawab untuk kandungan laman web pihak ketiga yang dipautkan dan pengguna patut memerhatikan dasar privasi yang berasingan yang terpakai kepadalaman web pihak ketiga tersebut.

    4.2 Cookies  

Kami mungkin menggunakan cookies atau peralatan yang sama di seluruh laman web kami untuk meningkatkan prestasi laman web kami dan meningkatkan pengalaman pengguna anda. Cookies merupakan fail teks kecil yang mana laman web boleh letakkan pada komputer anda atau peranti mudah alih anda apabila anda melawat sesuatu laman web untuk kali pertama. Cookies akan membantu laman web, atau laman web lain, untuk mengenal pasti peranti anda apabila anda melawat laman web tersebut pada lain kali. Cookies juga berfungsi untuk mengingati nama pengguna dan kehendak anda atau menganalisis prestasi laman web kami.

Sesetengah cookies mengandungi data peribadi, sebagai contoh, jika anda klik "ingat saya" apabila log masuk, sesuatu cookie akan menyimpan nama pengguna anda. Kebanyakan cookies tidak akan mengumpul maklumat yang mengenal pasti anda, sebaliknya akan mengumpul maklumat yang lebih umum seperti bagaimana pengguna mengunjungi dan menggunakan laman web kami, atau lokasi umum pengguna. Sekiranya data peribadi dikumpul, data peribadi tersebut hanya akan digunakan untuk tujuan yang dimaksudkan sahaja, iaitu untuk bertindak balas terhadap mesej anda atau memberikan perkhidmatan yang diminta.


 5. Hak untuk akses dan meminda Data Peribadi

Anda berhak untuk mengakses dan meminda Data Peribadi anda yang disimpan oleh kami (tertakluk kepada pengecualian-pengecualian yang tertentu). Kami akan melakukan segala usaha untuk memastikan Data Peribadi anda adalah tepat dan terkini, oleh itu kami meminta agar anda memaklumkan terus kepada kami secepat mungkin sekiranya terdapat sebarang perubahan kepada Data Peribadi anda.

Sekiranya anda ingin mengakses atau meminda Data Peribadi anda, permintaan anda tersebut hendaklah di buat secara bertulis kepada butir-butir perhubungan  yang dinyatakan di dalam Seksyen 6 di bawah.


 6. Pengehadan Pemprosesan Data Peribadi, pertanyaan lanjut dan aduan

Sekiranya:

    (i)   anda ingin memperoleh maklumat lanjut tentang cara untuk mengehadkan Pemprosesan Data Peribadi anda; 

    (ii)  anda mempunyai sebarang pertanyaan lanjut; atau 

    (iii) anda ingin membuat aduan berkenaan dengan Data Peribadi anda,

sila hubungi MyCare Contact Centre di 03-92130522 atau e-mel kami di enquiry@mycare.com.my. 


7. 
 Konflik 

Sekiranya terdapat sebarang konflik antara Notis dalam Bahasa Inggeris dengan Notis dalam Bahasa Malaysia, terma-terma Notis dalam Bahasa Inggeris adalah terpakai.